< terug naar nieuwsoverzicht

Column Pieter Alblas: Wees integer, ook als niemand kijkt

11/12/2019

Alweer een jaar voorbij. Een jaar dat in het teken stond van duurzaamheid, een thema dat vrijwel continu in de spotlights stond. Als ik denk aan duurzaamheid, denk ik aan de vier P’s die daarbij horen: Profit, People, Planet en Public. Maar hoe verhouden zich die vier P’s tot maatschappelijke organisaties?

Profit is een breed begrip, dat bij maatschappelijke organisaties niet in geld is uit te drukken. Daar is de profit de impact (ook weer een actueel thema) die gecreëerd wordt; de doelen die behaald worden. Er wordt bij ngo’s immers niet in geld gehandeld, maar in vertrouwen. Dat vertrouwen is op een zeker moment fiks gedaald, maar lijkt momenteel weer te herstellen. Ngo’s zijn transparanter geworden en dat draagt bij aan begrip en vertrouwen. En laat je daar nou de tweede P voor nodig hebben: People. Die mensen kom ik dagelijks tegen: gemotiveerde medewerkers bij maatschappelijke organisaties die met passie hun doelen proberen te bereiken. Doelen die onze wereld (de Planet) een beetje beter maken voor het gemeenschappelijke (Public) belang.

Maar er is nog een vijfde P, die van Pneuma. Pneuma is het Griekse woord voor adem of geest. In het licht van de vijf P’s zou je het kunnen zien als spiritueel kapitaal. Hoe handelt onze geest, ons innerlijk? Ofwel, hoe integer zijn we? In mijn rol als accountant moet ik de integriteit van een organisatie steeds overwegen. Want, willen we het vertrouwen van donateurs behouden, dan is integriteit van levensbelang. Zoals de Britse schrijver C.S. Lewis al zei: ‘Integrity is doing the right thing, even when no one is watching’.

Voor het komende jaar wens ik u dan ook alle goeds toe. Maak van uw goede voornemens goede doelen: streven naar gerechtigheid, liefde en een leven in oprechte verbondenheid met anderen. Integriteit is daarbij het sleutelwoord. Ook als niemand kijkt.

Pieter Alblas RA