Als geen natuurlijke persoon op grond van uiteindelijk eigendom of zeggenschap kwalificeert als uiteindelijk belanghebbende, dan dient het gehele statutair bestuur te worden geregistreerd in het UBO-register. Dat schrijft minister Hoekstra van Financiën in antwoord op Kamervragen van het lid Bruins (CU).
Bij het opvragen van informatie uit het UBO-register wordt steeds duidelijk in het uittreksel vermeld op welke grond een persoon als UBO is ingeschreven, de zogenaamde “aard” van het belang van de persoon. In het geval dat een bestuurder vanwege diens functie is geregistreerd, en niet vanwege uiteindelijk eigendom of zeggenschap, zal dit uit het uittreksel dus duidelijk blijken. Dit geldt voor alle natuurlijke personen die worden geregistreerd op grond van hun functie als bestuurder, met inbegrip van de bestuurders van ANBI’s. De geregistreerde natuurlijke personen in het UBO-register komen in dat geval overeen met de gegevens in het handelsregister, waarin alle bestuurders nu al ingeschreven moeten zijn. De UBO-registratie openbaart dus geen nieuwe informatie. De Kamer van Koophandel zal bij de inschrijving van UBO’s op grond van de functie als bestuurder dan ook een controle doen op de reeds ingeschreven gegevens van de bestuurders van de juridische entiteit.
De registratieplicht geldt voor bijna alle rechtspersonen in Nederland, waaronder goede doelen, fondsen, stichtingen en verenigingen met of zonder ANBI status. Ook kerkgenootschappen moeten UBO's inschrijven. Hoe dit praktische wordt uitgewerkt is nog niet bekend, hierover wordt binnenkort nadere berichtgeving verwacht.
Inschrijven in het UBO-register kan vanaf 27 september bij de KvK.
Het UBO-register komt voort uit Europese regelgeving ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering. Het doel van het register is het transparant maken van het eigendom van- en de controle over rechtspersonen. Elk EU-landmoet een UBO-register bijhouden.