< terug naar nieuwsoverzicht

Column: Keerpunt

16/12/2022
Keerpunt

Na 21 december - de kortste dag waarop het slechts 7,5 uur licht is - worden de dagen weer ‘langer’. Het winterpunt wordt dit genoemd: het zuidelijkste punt van de schijnbare zonnebaan. Op de één of andere manier vind ik dat gevoelsmatig altijd een mooi keerpunt. Meer licht doet wat met je.

Traditioneel ook de tijd om de balans weer op te maken in de huidige onzekere tijden. Is de uitkomst sober of zelfs somber, of is het positief? Welk onrecht is het afgelopen jaar bestreden? Welke maatschappelijke thema’s zoals stikstof en armoede hebben om voorrang gestreden? Welke gevolgen heeft de energiecrisis gehad? Welke post-coronagevolgen hebben mensen ondervonden, heeft het de samenleving individualistischer gemaakt?

Ook op financieel vlak wordt de balans opgemaakt. Vele organisaties konden ‘goed doen’: met geld en kunde verlichting brengen in schrijnende situaties. Dat is het mooie van de sector waarin we mogen samenwerken.

Dan de blik vooruit. Hopelijk is er sprake van een keerpunt op de maatschappelijke onderwerpen die ons allemaal bezighouden. Tijden van verandering. Als de komende tijd de dagen - na het winterpunt - langer worden, laten we dan denken aan het licht dat we met elkaar kunnen brengen in donkere dagen.

Ik wens u een mooie kerst en veel licht in 2023!

Pieter Alblas RA