< terug naar nieuwsoverzicht

Column: De taal van de cijfers

3/12/2021
De cijfers als spierkracht achter het kloppend hart

‘Niet ieder voor zich.’ Dat waren de woorden van Mark Rutte op de persconferentie van 26 november jongstleden. Niet ieder voor zich, maar vraag eens aan mensen hoe het met ze gaat. Dat is ook ten diepste waar het om gaat in filantropie. Maatschappelijke betrokkenheid, niet aan de randen van onze samenleving, maar in het kloppend hart, is ook de oproep van prof. Theo Schuyt in zijn nieuwe boek Filantropie. Hoe maatschappelijke betrokkenheid ons helpt te overleven.

Maatschappelijke betrokkenheid zien wij als accountants iedere keer als wij bij een organisatie komen voor de financiële verantwoording. Er zijn voor anderen, het kernthema achter de cijfers. In de taal van die cijfers zie je niet het kloppend hart, ze zijn de spierkracht die het mogelijk maakt met dat kloppend hart betrokken te zijn. Of dat nu gaat om patiënten, eenzame mensen, armoede, het bieden van noodhulp, vluchtelingen, het geven van aandacht, opkomen voor belangen, natuur en milieu, dieren, dáár klopt het hart van maatschappelijke organisaties.

Wij vinden het buitengewoon mooi voor deze organisaties te mogen werken en ze te helpen te voorkomen dat ‘ieder voor zich’ onze samenleving gaat kenmerken. Dat doen we door het optimaliseren van een transparante financiële verantwoording. En dat mag best eens schuren, want ook dat dient het doel. Daarom willen we er ook het komende jaar voor deze mooie maatschappelijke organisaties zijn. Dan kunnen zij het hart laten kloppen door er voor anderen te zijn.

Om het met de componist Bach te zeggen: Ich hatte viel Bekümmernis in meinen Hertze aber deine Tröstungen erquicken meine Seele (Bach cantate BWV21).

Goede feestdagen met elkaar!

Pieter Alblas RA