< terug naar nieuwsoverzicht

Column: Bouwen aan vertrouwen en verantwoordelijkheid

26/9/2022
Bouwen aan vertrouwen en verantwoordelijkheid

‘Ook deze tijd zal eenmaal de goede oude tijd worden.’ (Godfried Bomans)

Roerige tijden zijn het. Op een reünie kwam ik oude vrienden tegen. We hadden het over de goede oude tijd: wat we ondernamen, beleefden, hoe ieder zijn eigen weg ging en hoe we elkaar nu weer ontmoeten. Eén ding hadden we gemeen: we staken allemaal onze energie in een bepaald doel, altijd met vertrouwen dat we iets moois neer zouden zetten. Vaak ging het goed, maar ook ging het wel eens flink mis. Toch is dat vertrouwen nodig. Blind vertrouwen kan dromen verwezenlijken.

De huidige tijd vraagt ook om vertrouwen, ondanks alle misère. Vertrouwen omdat er hoop is. De sector van goede doelen is al jaren bezig met bouwen aan vertrouwen. Vertrouwen omdat er hoop is op betrouwbare mensen die goeddoen, op betrouwbare organisaties die visie hebben.

Vertrouwen gaat niet zonder het nemen van verantwoordelijkheid. Een Zuid-Afrikaans spreekwoord zegt: ‘Alles sal reg kom’. Vaak wordt het vervolg vergeten: ‘as ieder sy plig doe’. Dat gaat over het nemen van verantwoordelijkheid. Dan denk ik aan: realistisch positief kritisch zijn, niet wegkijken, benoemen wat beter kan in gewone respectvolle taal, helpen waar geen helper is, geduld hebben en verdraagzaam zijn.

Ik neem veel wantrouwen waar in de maatschappij, ook naar de sector van goede doelen. Is dat terecht? Ik zie vooral dat er heel hard gewerkt wordt om verantwoordelijkheid te nemen. Verantwoording af te leggen over wat is gedaan met donaties, inzet van vrijwilligers en het voldoen aan wet- en regelgeving.

Deze tijd zal ook eenmaal de goede oude tijd worden. Waarom? Ik vertrouw erop dat het goede het kwade overwint, dat er recht gedaan zal worden. Ondertussen bouwen we aan vertrouwen en nemen we onze verantwoordelijkheid. Bouwt u mee?

Pieter Alblas RA