< terug naar nieuwsoverzicht

Andere berekening minimumloon: forse stijging vanaf 2024

2/10/2023
Elk jaar op 1 januari en 1 juli wordt het wettelijk minimumloon geïndexeerd. Afgelopen januari 2023 was dat met een stijging van 10,15% door de hoge inflatie. In juli kwam daar nog 3,13% bij. Wat de stijging komende 1 januari 2024 wordt, is nog niet bekend. Maar door een nieuwe rekenmethode kan het zomaar zo zijn dat het minimumloon voor uw organisatie met nog eens ruim 11% gaat stijgen. Vanaf 1 januari is het minimumloon namelijk niet langer een vastgesteld bedrag per maand, maar wordt het een vastgesteld bedrag per uur. En dat kan grote gevolgen hebben voor het loon dat u minimaal aan uw medewerkers moet betalen…

Nieuw: invoering minimumuurloon

Op dit moment is het minimumloon per maand € 1.995. Hierbij maakt het niet uit of binnen uw organisatie een werkweek van 40 uur de standaard is of dat dit 38 of 36 uur is. Vanaf 1 januari gaat dat wel verschil maken. Op dat moment zal die € 1.995 (plus de indexatie van 1 januari) als minimumloon voor 36 uur per week gaan gelden. Dat komt neer op een minimumuurloon van € 12,79. Als we dat vervolgens omrekenen naar een werkweek van 40 uur, komen we uit op een minimumloon van € 2.216,67 per maand. Heeft u nu iemand in dienst die 40 uur per week werkt tegen minimumloon, dan krijgt diegene per 1 januari dus een loonsverhoging van ruim 11% zonder dat er nog gerekend is met de indexatie.

Actueel beeld

Als we kijken naar de verloningen die wij verzorgen, zit op dit moment ruim 7% van de medewerkers op een salaris tussen die € 1.995 en de genoemde € 2.216,67. Ongeveer 1,1% van de medewerkers wordt verloond tegen minimumloon. Die groep zal per 1 januari dus fors groter worden, met daarbij ook alle gevolgen voor de kosten van de werkgevers.

Wat betekent dit voor u?

Benieuwd of dit ook uw organisatie zal gaan raken, zodat u hier in de begroting vast rekening mee kan houden? Neem dan contact op met onze HR-specialist Erik Vonk via telefoonnummer 085 273 32 54 of stuur een e-mail naar erik@hetloonloket.nl. Na een kort gesprek kunnen we u waarschijnlijk al veel meer duidelijkheid geven.

Het Loonloket

Met een online tool en een team van ervaren specialisten ondersteunen we u bij alle aspecten van de salarisadministratie. Meer weten? Kijk op www.hetloonloket.nl.